Blog

februari 10, 2023

9. En dan… wow!

Ik had een andere blog gepland voor vandaag. Maar ik moet dit met jullie delen.  In eerdere blogs heb ik geschreven over wat een uitgever wil ontvangen naast je manuscript: een synopsis toevoegen, een promotieplan etc. Maar de keuze voor naar wélke uitgever je je verhaal toestuurt is eigenlijk veel belangrijker. Het lijkt (is) aantrekkelijk om naar de grote uitgevers te gaan, dromend over succes, bestsellers, verfilming. Die grote uitgevers dromen daar ook van hoor. Maar zien de kans daarop als nagenoeg nihil met een onbekende schrijver van Nederlandse bodem.  

Ik vraag mij af: wie durft het wél aan om te investeren in een debutant? Wie laat, met trots, weten dat ze onbekend talent, wél een kans willen geven? Ik ga terug naar mijn eerste zoektocht en lees aandachtig de websites van uitgevers, bestudeer hun woordkeuze en visie en selecteer er twee die mij ongelooflijk aanspreken: één die thrillers uitgeeft en één die fantasy uitgeeft. Beide stonden allang op mijn lijst, natuurlijk.

De volgende dag mail ik de eerste – de uitgeverij gespecialiseerd in thrillers – met de vraag of ik mijn manuscript mag toesturen. In mijn hoofd is De Sleuteldrager toch meer thriller dan fantasy. Binnen een dag (!) krijg ik een reactie.

Ik ben geboeid door je samenvatting, maar we doen niet aan bovennatuurlijk binnen onze uitgeverij. We staan echter aan de vooravond van de oprichting van een nieuwe uitgeverij. Hierin willen wij manuscripten een plaats geven die niet onder de reguliere fondsen passen. Wellicht wil je daar een plek verwerven?

Echt wel. Dus daar gaat hij weer, mijn Sleuteldrager. Binnen drie weken krijg ik al een mailtje terug.

We hebben De Sleuteldrager gelezen en beoordeeld. Helaas moet ik je laten weten, dat we het niet willen uitgeven. De reden daarvoor is dat de nadruk toch te veel op fantasy ligt. Overigens zijn we van mening, dat je absoluut kunt schrijven en een verhaal weet te vertellen. Ik denk dat je manuscript beter past bij een uitgeverij als Zilverspoor/Zilverbron.

Zilverspoor/Zilverbron was die andere uitgever die ik had gevonden! Eigenzinnig, betrokken, kleinschalig en geïnteresseerd in nieuw talent. Maar wel gefocust op fantasy en ik twijfelde of mijn boek daar bij paste. Maar deze thriller uitgever ziet dat anders. Misschien moet ik het dus ook anders gaan zien. En Zilverspoor/Zilverbron doet wel hele leuke dingen. Ik pas het manuscript aan hun wensen aan, pas de synopsis aan hun wensen aan en stuur de mail. Ik moet lang wachten op een reactie, heel erg lang. Ze zijn superdruk. En dan… als ik er niet op ben voorbereid, komt dit mailtje binnen:

“Beste Charlotte,

Excuus dat het even heeft geduurd, ik word bedolven onder de manuscripten.

Je synopsis heeft me verrast, wat een geweldig leuk idee. En het manuscript verraste me nog een keer. Het is echt heel leuk, en anders, en apart. Bovendien is het heel onderhoudend geschreven, je hebt een fijne schrijfstijl.

De mix die je hebt gemaakt, een thriller met bovennatuurlijke elementen, vind ik heel intrigerend. Echt top gedaan. Kortom, na alle superlatieven van de plank getrokken te hebben, ik ben erg enthousiast. Ik wil je graag een kans geven en je een contract aanbieden bij Zilverbron.”

Wow, het is gelukt. HET IS GELUKT!Volgende week: Wanneer komt je boek uit?

🗝️

Laat hieronder een reactie achter

38 reacties

 1. Als het boek net zo lekker wegleest als je blogs . Alles aan een stuk uitgelezen..
  Benieuwd naar het vervolg.
  Mooi werk Charlotte

 2. Wow Charlotte, nu eindelijk geslaagd en op eigen kracht. Super gefeliciteerd. De aanhouder heeft gewonnen en ook ik kijk uit naar je eerste uitgave.

 3. Jaaaaaa.
  Eindelijk, oh ik hou zou van deze afloop. En hier staat het geschreven.
  Het is je gelukt.
  Een contract!
  Man wat een doorzettingsvermogen.
  Echt respect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit blog via

Mis nooit een blog

Ontvang een mail als er een nieuw blog is verschenen

Gesigneerd boek

Verzendkosten
Voor 1 boek: €5,- (brievenbuspost)
Voor 2 of meer boeken: €7,95 (pakketpost).