Blog

mei 30, 2024

44. Zal het ooit wennen?

Over twee uur wordt mijn nieuwe boek bezorgd. Letterlijk vers van de pers komen er een paar dozen van de drukker. Het hart klopt in mijn keel, ik heb pijn in mijn buik en voel me een beetje licht in mijn hoofd. Voor jou als lezer is dat waarschijnlijk niet te begrijpen; is het geen leuk iets dan? Reden voor een feestje? En dat ook nog op je verjaardag? De opvolger van De Sleuteldrager, Sleutel tot Wraak komt eraan! Je hebt een prachtige kaft, een ongetwijfeld spannend verhaal en al heel wat mensen die hebben aangegeven het boek te willen hebben? Hoezo ben je nerveus?

Nou, sinds ik schrijf, word ik geconfronteerd met een nieuw fenomeen. Je brengt iets waar je hart en ziel in hebt gestopt in de buitenwereld. Iets wat zó persoonlijk is, dat het lastig is om los te laten. Sleutel tot Wraak is tot nu toe van mij geweest. Oké, ook van de uitgever en de redacteuren, maar het is mijn kindje. Mijn personages, het speelt zich af in mijn land en er zit mijn humor in. Natuurlijk ook een stuk van mijn psychopathisch brein, er moeten mensen dood, maar wie mij kent, ziet ook mij en mijn emoties erin verwerkt. De gedrevenheid van Finlay, de eenzaamheid van Robyn, de droge humor van Claire.

De reacties op De Sleuteldrager zijn van invloed geweest op dit tweede boek. Je leert ervan, denkt erover na en past wel (of niet) aan. Sommige lezers hadden bijvoorbeeld moeite met de vele personages en het heen en weer springen in tijd. Anderen vonden dat juist geweldig. Ik heb er goed over nagedacht en besloten dat ook in boek 2 te doen. Dus ik wissel, ik spring naar voren en weer terug. Om te helpen heb ik er soms een aanwijzing boven gezet. Eigenlijk vond ik dat niet nodig, maar je wilt ook dat mensen je verhaal kunnen volgen.

Iedereen die het boek koopt gaat er iets van vinden. Heeft er een mening over. En uit die. Tegen mij persoonlijk of via het internet. Begrijp me niet verkeerd, ik wil die mening ook horen. Ik kan echt goed tegen kritiek zolang iemand uitlegt waarom en met welk doel die kritiek wordt gegeven. Maar dat is de ratio die spreekt. Daaronder zit de vrouw die haar kindje loslaat in een wereld die niet altijd vriendelijk is, die hard kan zijn, grof en soms zelfs hatelijk.

Dus ben ik nerveus, met kriebels in mijn buik en het zweet op mijn voorhoofd omdat ik er nu geen invloed meer op heb. Ik vraag me af of ik dat bij ieder nieuw te verschijnen boek zal houden? Volgend jaar boek 3, daarna boek 4, 5… Blijft dat, denk je? Ik vermoed van wel.

Ondanks het bovenstaande ga ik vandaag intens genieten. Mijn 2e boek komt eraan, is nu onderweg. Ik heb taart in huis en een prachtige nieuwe banner en poster voor op het raam. De boekpresentatie is aangekondigd en op zaterdag 8 en zondag 9 juni tussen 11.00 en 15.30 uur staat de koffie en thee klaar op de Zwaluwweg 13 in Apeldoorn voor iedereen die het boek gesigneerd wil hebben. Vergeet het bovenstaande en focus je op wat gaaf is, Charlotte. Je tweede kind is eindelijk het huis uit!

🗝️

Laat hieronder een reactie achter

13 reacties

 1. Wat een dubbel feest vandaag! Begrijp je gevoelens helemaal en denk niet dat het ooit zal wennen. En dat is misschien maar goed ook. Het lijkt me geen goed teken als je het niet meer spannend zou vinden. En, laten we eerlijk zijn, ook minder leuk. Ik kijk er in ieder geval reuze nar uit.

 2. Dat is dan dubbel gefeliciteerd vandaag. Je kindje gaat het huis uit. Maar dat is in mijn geval maar een klein stukje. En ik verwacht er veel van!

  Jolanda

 3. Wat super spannend voor jou Charlotte. Heel begrijpelijk als jij er zo met hart en ziel aan gewerkt hebt. Heel veel succes gewenst met je nieuwe boek. Ik wil het zeker weer van je kopen.

 4. Niets staat nu nog een doorslaand succes in de weg, lieverd.
  En hoe bijzonder is het dat je “kind” op de dag van je verjaardag wordt afgeleverd!

  Overigens, ik snap alle gevoelens die je beschrijft.
  Ik heb dat iedere keer dat een schilderij “af” is en onherroepelijk gevernist.
  Niets meer aan te doen.

  Nu de “oh’s” en “ah’s” nog 😘

  1. Wat een verwachtingsvol dag vandaag.
   Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en de uitgave van je 2e boek.
   Wat een kado en wat een werk.
   Heel veel succes Charlotte.
   Groetjes Sannie.
   Op veel leesplezier voor ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit blog via

Mis nooit een blog

Ontvang een mail als er een nieuw blog is verschenen

Gesigneerd boek

Verzendkosten
Voor 1 boek: €5,- (brievenbuspost)
Voor 2 of meer boeken: €7,95 (pakketpost).