Blog

juli 6, 2023

27. Magische Trailer


Bij een Magische Thriller hoort een Magische Trailer. Een filmpje dat mensen zó aanspreekt, dat ze direct naar de (online) boekwinkel gaan om het boek te bestellen. Want wie denkt: dat boek is nu uitgegeven, je werk zit erop? Nou, nee dus. Het begint met een manuscript, dan hopelijk een uitgever, een uitgeefcontract en na een intensieve redactie, een boek (check). Wellicht denk je als schrijver dan dat je er bent. Maar je blijkt pas te beginnen. Want dat boek moet ook verkocht worden.

Om een boek te verkopen, moet het bekendheid krijgen. Dat kan op tientallen manieren, maar één daarvan is met een boektrailer. In een eerder blog heb ik daar al iets van laten zien. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Eerder dit jaar heb ik Ronja Jansen, die ook al die mooie posts maakt, gevraagd of zij een korte film kon maken. Leek mij leuk om op mijn website en YouTube kanaal te zetten. Ik kan een verhaal creëren maar het vervaardigen van een film is toch echt heel anders.

Voor diegene onder ons die niet weten wat een trailer is (zoals ik tot een paar maanden geleden), dat is zo’n vooraankondigingsfilmpje van bijvoorbeeld een bioscoopfilm. Je ziet een paar beelden, wat tekst, muziek erbij en het geeft de kijker een voorproefje van de film. Zoiets kan je dus ook maken voor een boek. Sommige schrijvers maken er een nagespeelde scene van met acteurs (of vrienden). Erg leuk, maar ik heb niemand in mijn omgeving die op Finlay lijkt.

Ik wilde iets creëren dat indruk maakt. Dat even blijft hangen. Dat je intrigeert en doet verlangen om dat boek te gaan lezen. Ik ben dus begonnen met het opschrijven van dingen die bij het boek passen. Sommige dingen zijn plot gedreven, dus die focussen zich op wat er gebeurt. Andere zijn karakter gedreven en die gaan meer over de emoties van mijn hoofdpersonen.

Als snel wist ik dat ik de drie belangrijkste personages erin wilde hebben én, natuurlijk, de sleutel die zo’n belangrijke rol speelt. De tekst kwam toen redelijk vanzelf. Ik vroeg aan Ronja of ze beelden kon vinden die pasten bij de tekst. En aan haar partner, mijn neef Ian, of hij tijd had om de sleutel te ontwerpen.

In de tussentijd ging ik op zoek naar de muziek. En wow, heb ik die gevonden.

Mijn familie en vrienden weten dat ik erg houd van actiefilms. Van James Bond tot Avengers, van Red tot Thor. En daar zit altijd van die epische muziek bij. Met een spanningsopbouw en een crescendo. Ook al gruwelt de helft van mijn vrienden van dergelijke muziek, ik vind het heerlijk. Dat wilde ik ook bij mijn trailer.

Het maken van de trailer heeft tijd gekost, want als je samenwerkt met professionals, moet het goed. Zo niet perfect. Een seconde minder hier, een ander beeld daar. Wel of geen voice-over? Geprobeerd (mijn zwager Edgard is ook stemacteur), maar het was te veel van het goede. Ik houd Edgard in gedachten voor als het boek als luisterboek uitkomt.

De trailer is klaar. De beelden zijn indringend, de teksten intrigerend en de muziek overweldigend. Ik krijg er kippenvel van. Hopelijk jullie ook.

Wil je hem zien? Klik op hier onder en zet je geluid hard! En doorsturen mag. Graag zelfs. Om dat te doen, kan je rechts boven op Delen klikken.Volgende week: Zilveren Strop

🗝️

Laat hieronder een reactie achter

2 reacties

  1. Prachtige trailer. Je verwacht meteen de aankondiging voor de film in de bios of de start van een serie. We gaan er maar vanuit dat die serie er komt. Top trailer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit blog via

Mis nooit een blog

Ontvang een mail als er een nieuw blog is verschenen

Gesigneerd boek

Verzendkosten
Voor 1 boek: €5,- (brievenbuspost)
Voor 2 of meer boeken: €7,95 (pakketpost).