Blog

juni 9, 2023

26. Je boek in de boekhandel?

Het is de meest gestelde vraag sinds mijn boek uit is: ligt De Sleuteldrager ook in de boekhandel? Het antwoord is nee, mijn boek komt (voorlopig) niet in de boekhandel te liggen. Maar dat heeft een reden.

Mijn uitgever heeft De Sleuteldrager aangemeld bij het Centraal Boekhuis. Dat is een organisatie die werkt voor uitgevers en verkopers. Het CB maakt alle fysieke boeken, audioboeken en e-books die verschijnen, beschikbaar voor de ruim 1.500 boekwinkels en webshops in Nederland en België. Zij zorgen voor de logistiek, de facturatie en een bestelsysteem.

Een boekverkoper krijgt van het CB online door welke nieuwe boeken er verschenen zijn en wat de vaste verkoopprijs is. De meeste verkopers (van bol.com tot Bruna en van Amazon tot de lokale boekwinkel) zetten dat boek op hun website waar het besteld kan worden. Als je dat doet, geeft de verkoper dat door aan het bestelsysteem van het CB, die het boek opstuurt naar de winkel waar je het kunt ophalen. Maar welke boeken ze ook daadwerkelijk inkopen en in de winkel leggen, is een ingewikkelde keuze.

Een boekwinkel, net als iedere andere winkel, koopt producten in waarvan hij denkt dat ze ook verkocht gaan worden. Bij boeken zijn dat vaak de nieuwe uitgaven van de bekendere schrijvers. Of een boek waar in de media wat aandacht voor is geweest of dat een goede recensie heeft gekregen in een tijdschrift of krant.

De Sleuteldrager van Charlotte de Winter valt daar niet onder en voor mij was dat een behoorlijk desillusie. In mijn naïviteit dacht ik dat ieder boek dat uitkwam automatisch in de boekhandel terecht kwam. Ik zag mijzelf al toeren door Nederland en in alle boekwinkels selfies maken met mijn boek op de achtergrond.

Je kunt je afvragen of het erg is. Want familie en vrienden weten ervan, dus die kopen het boek wel. Maar de potentiële doelgroep is veel groter en die wil ik ook bereiken. Iemand die een lekker vakantieboek zoekt of een cadeautje voor een verjaardag. Die gaat de boekhandel (online) in om te struinen en pakt ook een boek van een onbekende schrijver op als de kaft hem aanspreekt.

Dus hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn boek wél in de boekhandel komt? Ik heb Boekhandel Broekhuis in Apeldoorn gevraagd of we iets leuks kunnen gaan doen. En op vrijdag 7 juli van 14.00 – 16.00 uur regelen ze een Meet&Greet. Een signeersessie!

Bij een andere boekhandel mag ik wel wat exemplaren neerleggen, maar dan in consignatie. Dat betekent dat zij die boeken niet inkopen (dat moet ik zelf doen) maar ze willen het boek wel verkopen als ze daar een percentage voor krijgen. Ik verdien daar dan niets aan, maar hopelijk stimuleert het wel extra verkoop.

In de rest van het land wordt het boek alleen ingekocht als de vraag naar het boek toeneemt. Als een boekhandel ziet dat er al de nodige exemplaren online zijn besteld, legt die ook wel een paar boeken in de winkel. Als een inkoper een paar (positieve) recensies leest, misschien ook wel.

En daar kunnen jullie mij bij helpen. Laat ergens een recensie achter. Of loop de boekhandel in en vraag waarom ze De Sleuteldrager niet verkopen? Vraag op je werk of je collega’s het boek al hebben gelezen. Vertel aan je buren, vrienden of een achteloze voorbijganger dat je zo’n leuk boek hebt gelezen. Gênant? Nee joh, ik doe het doorlopend. En voor een leuke actie of recensie kan je zelfs een rol winnen in boek 2. Maar daarover later meer.

Na een paar fantastisch drukke weken, ga ik er even tussenuit, lekker op vakantie. Naar Engeland natuurlijk, Finlay gedag zeggen. De eerstvolgende blog komt begin juli. Veel leesplezier!

🗝️

Laat hieronder een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit blog via

Mis nooit een blog

Ontvang een mail als er een nieuw blog is verschenen

Gesigneerd boek

Verzendkosten
Voor 1 boek: €5,- (brievenbuspost)
Voor 2 of meer boeken: €7,95 (pakketpost).