Blog

mei 19, 2023

23. Redactie Marathon!

Opeens is er een deadline voor het verschijnen van mijn boek! Mijn uitgever staat op 20 en 21 mei op FantasyFest met een stand, waarin diverse van hun schrijvers en hun boeken te vinden zijn. Ze wil dat ik daar ook kom te staan met De Sleuteldrager. Wow! Mijn emoties schieten van overweldigd via uitzinnig naar pure paniek. Want op het moment dat ze dat zegt, moeten we nog heel wat hoofdstukken redigeren.

Jullie weten dat ik werkelijk geen idee had waar ik aan begon toen een uitgever ‘Ja’ zei tegen mijn manuscript. En dat het verdraaid hard werken is om een boek uit te brengen. Maar jullie hebben werkelijk geen idee wat er gebeurt als een uitgever in de versnelling gaat en een deadline stelt. Eten? Een boterham of snelle salade achter het toetsenbord. Slapen? Geen tijd voor. Verbeteringen, herschrijven, nadenken, reactie, nog meer herschrijven, reactie, meer nadenken, toch anders doen, reactie, stopwoordjes checken, herschrijven, scene uitbouwen, scene toevoegen, scene verwijderen en herschrijven.

Per hoofdstuk zijn er (bij een onervaren debutant als ik) wel 5 rondes. In de eerste ronde pakt mijn redacteur een hoofdstuk en geeft commentaar. Ik heb in blog 16 verteld hoe dat eruitziet. Vooral opmerkingen, suggesties en verbeteringen. Ik denk, herschrijf en stuur het hoofdstuk terug. In ronde 2 gaat zij daar weer doorheen: “Dit moet spannender, show don’t tell, waarom doet hij dat?” Ik ga weer aan het werk.

In de derde ronde komt zij met nog meer opmerkingen: “Moet dit niet verder uitgelegd worden? Kan het nóg spannender door…, wat als je…?” Ik schuif weer achter mijn PC en doe mijn best. De 4e ronde is haar eindversie. Als ze tevreden is, hooguit nog wat punten en komma’s of een enkele verbetering. Als ik die óók heb verwerkt, is het hoofdstuk klaar. Dan gaat het naar de woordredacteur die letterlijk woord voor woord kijkt of ik geen typfouten heb gemaakt, of mijn d’s en t’s correct zijn, of de research klopt en of ik consequent ben (dáár zeg je zes maanden en verderop negen maanden). Dan is het klaar, denk je?

Nee. Want er komt ook nog een zetproef die nagekeken moet worden door mij en een eindredacteur. Dat is het voorbeeld van hoe de drukker het gaat drukken. Maar omdat die met een ander programma werkt, moet je kijken naar rare afbrekingen of dat er een punt te veel of een komma te weinig in staat.

Het is nu zaterdagavond 13 mei 2023, een uur of zes, en ik heb net de laatste van de 277 pagina’s van de zetproef doorgewerkt. Groot respect voor mijn uitgever, verhaalredacteur, woordredacteur, eindredacteur en zetter die óók allemaal hun weekend opgeven om dat boek van mij eruit te krijgen.

Jullie moeten mij maar verontschuldigen voor een wat kortere blog deze keer. Ik lig voor pampus. Maar het beste nieuws is: MIJN BOEK KOMT ERAAN!!!!Volgende week: Boek & Boekpresentatie

🗝️

Laat hieronder een reactie achter

6 reacties

  1. Ooit bekeek jij in onze keuken de maandkalender en onze aantekeningen daarop geschreven en je verzuchtte: “Mijn god, ik word al moe als ik er naar KIJK!”

    Nou zo dus……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit blog via

Mis nooit een blog

Ontvang een mail als er een nieuw blog is verschenen

Gesigneerd boek

Verzendkosten
Voor 1 boek: €5,- (brievenbuspost)
Voor 2 of meer boeken: €7,95 (pakketpost).