Een tijdje geleden vroeg mijn uitgever, Cocky van Dijk, of ik ideeën had voor de kaft van mijn boek? En of ik de tekst op de achterflap kon opsturen met een biografie en een professionele foto van mijzelf.
Ik vind het superleuk om mee te mogen denken over hoe het boek er straks uit gaat zien. Welke afbeelding, wordt die spannend of magisch? Maar wat voor veel schrijvers – en ook voor mij – echt ongelooflijk lastig blijkt te zijn is het schrijven van een flaptekst voor achterop het boek. Je bent járen bezig geweest met de inhoud en dan moet je dat nu samenvatten in een paar zinnen? Die een potentiële lezer aanspreken en overhalen om je boek te kopen? Ik kom er niet uit.
Wat moet een flaptekst eigenlijk bevatten? Ik hoor van andere schrijvers dat in de eerste zin op de achterkant meteen duidelijk moet worden om welk genre en thema het gaat. Maar ook de naam van de hoofdpersoon moet genoemd worden, gevolgd door bijvoorbeeld een conflict of probleem waar hij of zij mee worstelt. Dan in een aantal zinnen vertellen wat de hoofdlijn van het boek is, zonder te veel weg te geven. Ja, je kunt wel weten hóe het moet, maar daarmee lukt het nog niet. Ik stuur uiteindelijk twee totaal verschillende versies naar mijn uitgever. Hopelijk kan zij bepalen welke het beste is.
Ik heb altijd gedacht dat de voorkant ook een afbeelding zou hebben van de sleutel die zo’n essentiële rol speelt in het verhaal. Maar de ontwerper komt met slecht nieuws: er zijn al best veel boeken in mijn genre met een sleutel op de voorkant. De kans dat iemand dan denkt: “Dat boek ken ik al”, is dus aanwezig. Dat willen we voorkomen. Er moet dus iets anders worden bedacht.
Cocky komt met allemaal spannende foto’s van doodenge begraafplaatsen en griezelige poorten. Ik vind ze stuk voor stuk veel te eng en kan dat gelukkig ook tegen haar zeggen. En dan opeens vind ik de foto van dat bos. Wow! Mysterieus, spannend, die rode lichtjes in de bodem. Bloed of energiespetters?
We proberen een Halfweg in het bos te plaatsten, een schim waarvan je niet weet of hij nog leeft. Maar groot, klein, half zichtbaar of achter een boom verscholen: het past niet.
Ze stelt voor om in plaats van de sleutel dat andere essentiële item erin te plaatsten: het Keltisch kruis. En ja, dat staat prachtig. De ontwerper laat de kleur rood meelopen en zo ontstaat een waarlijk mooie, mysterieuze, spannende kaft. Met ‘Magische Thriller’ als trigger, en achterop een gave samenvatting, een aardige bio en een leuke foto. En toch mijn sleutel.
Ik ben zó benieuwd wat jullie ervan vinden?
Volgende week: Het gaat gebeuren!
10 reacties
Ziet er erg mooi uit! De flaptekst kon ik moeilijk lezen op de tablet, maar wat ik wel kon lezen, smaakte naar meer.
Dank voor het compliment, Marcel. Hopelijk is de flaptekst straks wel goed te lezen op het boek dat je meeneemt op vakantie 😍
Het omslag ziet er mooi uit, geheimzinnig zonder eng te zijn.
De beschrijving maakt me nieuwsgierig!
Kijk, Jolanda, dát hoor ik graag! Dan hebben we het toch goed gedaan.
Mooie kaft, aantrekkelijk. Zou alleen al om de buitenkant dit boek oppakken.
Wat ben ik blij dat je dat zegt, Marijke. Jammer dat het waarschijnlijk niet in de boekhandel terecht komt. Boekhandels kopen vooral de bekendere schrijvers in.
Ik kan niet wachten……..super leuk hoor. Zo knap van. Wat een doorzetter.
Respect!!!!!!
Neeltje, wat een heerlijke reactie! Nog een paar weken. Net de redactie van het laatste hoofdstuk afgerond.
Ziet er best spannend uit.
Dank je wel, Rina. Het is ook wel een spannend boek. Combi van thriller, detective en fantasy.