Blog

september 20, 2023

33. Grootheidswaanzin?

De kans dat ik, als onbekende Nederlandse thrillerschrijfster, meer dan 150 exemplaren van De Sleuteldrager zou verkopen, scheen iets van 0,015% te zijn. Bizar weinig voor een boek dat goede recensies krijgt, spannend is en best lekker wegleest. Dat heeft twee redenen: het boek ligt niet in de boekhandel en media schenken er geen aandacht aan. Beide zijn – helaas – ook wel logisch.

Boekhandels kunnen niet ieder boek dat verschijnt in de winkel leggen. Er is gewoon niet genoeg plaats voor alle boeken. Dus maken ze een keuze. En een onbekende auteur wordt niet ingekocht. Tenzij de media er aandacht aan besteden. Wat ze niet doen omdat je onbekend bent, tenzij er heel veel boeken verkocht worden.

Als de Ako of Bruna je boek inkoopt, schiet de oplage al snel boven de 1.500. Als de zelfstandige boekhandels het gaan inkopen, verkoop je er toch altijd nog zo’n 500. Als je niet in de boekhandel komt, mag je blij zijn met 50 – 150 verkochte boeken. Ik kijk dus met grote bewondering naar auteurs van Nederlandse bodem die een bestseller hebben. Want als je de aantallen hierboven leest, is een oplage van 25.000 – 50.000 boeken magistraal.

Ik heb een droom. En die droom kan ik niet zonder – jullie – hulp realiseren. De droom is 2.500 stuks. Dat aantal geeft mij het gevoel dat het boek een succes is geworden. Dat het lezenswaardig is, leuk is, goed is. Dat die enorme inspanning en het vechten voor een plek als auteur de moeite waard is geweest.

We zitten nu al op zo’n 250 verkochte exemplaren en we gaan richting een tweede druk. Hoe bijzonder is dat, een paar maanden na het verschijnen? En ik wil dat aantal nog eens vertienvoudigen? Waanzinnig, ik weet het.

Maar hoe bijzonder zou het zijn als het ons wél lukt. Als jij volgend jaar kan zeggen dat je hebt bijgedragen aan het succes van De Sleuteldrager! En het is zo makkelijk om te helpen. Hou je van thrillers, detective, misdaadroman of fantasy? Koop het boek. Zoek je een verjaardagscadeau voor iemand die daarvan houdt? Koop het boek. Sinterklaas komt eraan, Kerst daarna. Het is een origineel cadeau, een bijzonder relatiegeschenk, een verrassend kerstpakket. Helemaal als je ze laat signeren.

Grootheidswaanzin? Ongetwijfeld. Maar het is echt een gaaf boek en het verdient een groter publiek.

🗝️

Laat hieronder een reactie achter

6 reacties

  1. Ik promoot me suf en slank en smokkel al vijf exemplaren “back home” naar de andere kant van de wereld en dan wil je nóg meer????
    Jij hebberig twistziek creatuur!

    Maar okee, als die 2500 verkochte exemplaren de rode stip 🔴 op de muur zijn: hierbij een tweede bestelling van nogmaals vijf exemplaren.

    (Ik had stiekum wel de gedachte om die dan bij de Bruna op Bonaire neer te leggen en met een verborgen camera de verwarring te filmen van verkoopster Esmiralda. Zou goeie reclame zijn. Maar ja, Bonaire hè, het achterlijke zusje van de Antillen)

  2. Je hebt helemaal gelijk! Je moet er alles uithalen wat er in zit. Het is een heel leuk boek, leest lekker weg en is super origineel. Bij deze dus nog maar een bestelling: als je binnenkort komt wil je dan 1 exemplaar meenemen? Dan vraag ik je ter plekke wel om een signering. Alvast dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit blog via

Mis nooit een blog

Ontvang een mail als er een nieuw blog is verschenen

Gesigneerd boek

Verzendkosten
Voor 1 boek: €5,- (brievenbuspost)
Voor 2 of meer boeken: €7,95 (pakketpost).