Blog

april 28, 2023

20. Hoe word ik een Bestseller?

Ik wandel op een niet voor te stellen pad: van idee naar manuscript en van manuscript naar uitgever en boek. Een prachtig, ingewikkeld maar bijzonder pad. Kan daar nog een onmogelijke stap bij: van boek naar bestseller? Belachelijk, ik weet het. Maar mag ik erover dromen?

Ik droom overigens nooit. In mijn slaap bedoel ik dan, want er zijn er genoeg waar ik overdag aan denk. Ik droomde dat mijn boek zou worden uitgegeven. Of dat ik weer voor mijzelf zou beginnen als tekstschrijver (ook gedaan). Ik droom dat ik een keer genoeg ga verdienen om meer leuke dingen te gaan doen of om dat schilderij te kunnen kopen waar ik verliefd op ben geworden.

Ik droom vooral dat mijn boek straks een groot succes wordt. In verkochte aantallen én in positieve recensies, wat leidt tot media-aandacht, wat leidt tot een bestseller, wat leidt tot vertaling in het Engels, wat leidt tot verfilming.

Oké, even een stapje terug van de gedachte aan Chris Pine in zijn rol van Damier. De eerstvolgende stap waar ik misschien wel iets van invloed op heb is het aantal verkochte boeken. Hoe en wanneer word je een bestseller? Ik google en vind.

Boven de 10.000 is tegenwoordig een seller. Tussen de 25.000 en 50.000 exemplaren is een bestseller. Als je meer dan 10.000 boeken verkoopt, dan heb je het dus heel goed gedaan. De meeste boeken halen dan niet. Verreweg de meeste schrijvers en hun uitgevers knijpen in hun handen bij verkochte oplages van 2000 stuks.

Wanneer er in Nederland 1.000 exemplaren van een debuut verkocht worden, is dit al heel succesvol. Als je nog relatief onbekend bent, is 100 tot 500 stuks veel realistischer. Ik schrik hiervan. Voor een debuut van een onbekende is 100 -500 realistisch? Dat is voor mij niet genoeg, maar voor mijn uitgever al helemaal niet, denk ik. Tijd voor een actieplan.

Eerste stap: 1000 – 2000 boeken zien te verkopen. Ervanuit gaande dat het boek koopwaardig is (het wordt écht een leuk boek hoor) pols ik familie, vrienden, familie van vrienden en vrienden van familie. En kom zo op tientallen belangstellenden. Prachtig, het begin is er.

Ongegeneerd deel ik geprinte flyers uit aan iedereen die mij vraagt: “Hoe gaat het met je boek?” Ik probeer buren, tuinklanten, mensen bij de fitness, zakelijke relaties en zelfs minibieb bezoekers te enthousiasmeren. En kijk, nog meer geïnteresseerden erbij. Wow!

Mijn uitgever gaat na het verschijnen van het boek natuurlijk aan de slag met de promotie en ik heb ook nog de nodige plannen. In de stad waar ik woon zitten twee grote boekhandels, hopelijk mag ik daar een presentatie of voordracht komen geven. Ik krijg steeds meer volgers van mijn blog (superleuk) en daar zit vast iemand tussen die mijn boek wil kopen. Ik heb straks een hele gave boektrailer en dat filmpje komt op YouTube en wie weet waar nog meer.

Die 100 exemplaren ga ik halen en hopelijk die 500 ook nog wel. Maar 2000, laat staan in de richting van een bestseller? Daar heb ik veel hulp bij nodig. Ik mag alleen maar hopen dat er mensen zijn die met mij mee willen denken. Of een extra boek kopen om iemand cadeau te geven. Of op een verjaardag zeggen: “Ik weet nog wel een leuk boek”, of een BN-er kennen die iets wil zeggen over mijn boek.

Heb jij nog een idee? Ik hoor het graag!Volgende week: Een Magische Thriller

🗝️

Laat hieronder een reactie achter

6 reacties

  1. In ieder geval weet ik alvast wat alle familie en vrienden voor hun verjaardag gaan krijgen het komende jaar, da’s ook wel een rustig idee. Geen gepieker meer wat ik nou eens zal kopen. Als iedereen dat nou doet, schiet het alweer lekker op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit blog via

Mis nooit een blog

Ontvang een mail als er een nieuw blog is verschenen

Gesigneerd boek

Verzendkosten
Voor 1 boek: €5,- (brievenbuspost)
Voor 2 of meer boeken: €7,95 (pakketpost).